Urbanus-strips: Het ontstaan

In 1973 begon Urbanus als podiumartiest. Hij was niet alleen erg populair bij een volwassen publiek, maar ook kinderen vonden hem erg leuk. Daardoor kwam Willy Linthout in 1982 op het idee om van Urbanus een stripfiguur te maken. Hij ging meteen aan de slag en tekende zijn eerste Urbanus-strip. Hij ging ermee langs bij Urbanus-himself en die vond het wel tof om zichzelf als stripfiguur te zien rondhuppelen! Bovendien bleken Urbanus en Willy allebei fan te zijn van Vandersteen en Sleen zodat het meteen klikte tussen die twee. Ze kwamen samen met Jef Meert contractueel overeen om Urbanus-strips te maken en op 10 augustus 1983 werd het allereerste album Het Fritkotmysterie uitgegeven door Uitgeverij Loempia!

De strip had meteen succes. Van het eerste album werden er op korte tijd 50.000 exemplaren verkocht. Er moest dus een tweede album komen: De Hittentitten.

Die eerste twee albums waren vooral het werk van Willy Linthout geweest, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus begon Urbanus vanaf album 3 Het papschoolgenie zelf actief mee te werken aan de strips. Niet als tekenaar maar wel als mede-scenarist.

Het succes van de Urbanus-strips groeide constant. In 1986 werd het tiende album gevierd, er kwamen petten, schoenen, boekentassen met Urbanus-stripfiguurtjes op en in 1993 werd er feest gevierd bij het verschijnen van album 50. Drie jaar later hield Uitgeverij Loempia het voor bekeken en neemt Standaard Uitgeverij de stripreeks over. Vanaf 1996 tot 2007 gingen er al meer dan 6 miljoen Urbanus-strips over de toonbanken! Dat grote succes en het 25-jarig bestaan van de stripreeks werd in 2008 uitgebreid gevierd!

Volg Urbanus op

Vanalles

Hier kan je de voorpublicatie van het Urbanus-album De spiegelkoppen lezen!